Pages

Isnin, 13 Jun 2011

@FELDA Layang-Layang

Sebenarnya aku tak terniat pun nak menulis tentang pengalamanku di FELDA layang-layang. Tapi, kadang-kadang teringat-ingat kenangan tu dan aku tak nak kenangan tu berlalu pergi begitu sahaja, jadi, aku cuba menulis tentang pengalaman aku selama empat hari tiga malam di sana.
Pintu Gerbang ke FELDA Layang-Layang
Lokasinya, FELDA Layang-Layang, Simpang Renggam, Johor. Pergi kesana atas tiket PERSADA, aku dan 19 rakan-rakan yang lain bergerak dari UiTM Shah Alam pada pagi 31 Mei 2011 pada jam 8.00 pagi. Perjalanan agak jauh, kami tiba sekitar jam 1.15 petang, terus ke masjid untuk solat zohor. Selesai menunaikan kewajipan, kami terus ke dewan, dan ketibaan kami semua disambut Encik Osman, Pengurus FELDA disitu. 
Masjid FELDA Layang-Layang
Encik Osman
FELDA Layang-Layang dikira tanah rancangan yang kecil, penduduknya sekitar 130 buah keluarga sahaja. Majoritinya orang Melayu Jawa Johor. Bandar terdekat, Pekan Simpang Renggam, lebih kurang 15 minit dari sini. Disebabkan penduduknya yang sedikit, segala keperluan penduduk tempatan banyak dibeli di pekan Simpang Renggam. Hanya ada sebuah D'Mart untuk membeli keperluan.
D'Mart
Sepanjang disana, kami dilayan dengan sangat baik, dianggap seperti saudara sendiri walaupun baru kali pertama bersua muka. Memang betullah kata orang, orang Melayu Jawa, sangat baik dalam melayan tetamu, makan dan minum kami semua dijaga dengan baik. Pengalaman yang tidak boleh aku lupakan ketika makan 'nasi ambeng', makanan tradisi orang Melayu Jawa. Atas jemputan Tuan Haji Togimat kerumahnya untuk kenduri kesyukuran. kali pertama aku menikmati 'nasi ambeng' made in Johor... 'Nasi Ambeng' ni, biasa dihidangkan kepada tetamu semasa kenduri. Terpulang kepada tetamu untuk makan disitu atau bungkus sahaja untuk makan di rumah. 'Nasi Ambeng' dihidangkan dalam talam dan selalunya empat atau lima orang untuk satu talam.
'Nasi Ambeng'


Sepanjang disana juga kami sempat dijamu Nasi beriyani gam, Gulai daging dan Sup tulang, air tangan makcik-makcik dan pakcik-pakcik FELDA Layang-Layang semasa kenduri sekampung. Memangnya, menu Nasi Beriyani gam dan Gulai daging memang sangat terkenal disini. Tulang-tulang lembu selebihnya dibuat sup. Perkara baru yang aku pelajari, Gulai daging dan Nasi Beriyani Gam ni, rupanya dimasak dalam satu periuk. Di bawahnya Gulai daging, kemudian Nasi Beriyani pula dimasak diatasnya, dibalut dengan kain. Selalunya, tulang lembu atau tin susu akan dijadikan tungku bagi memisahkan Nasi Beriyani dan Gulai daging. 
Sup Tulang sedang mendidih
Nasi Beriyani Gam siap
Petang itu, aku sempat menikmati sup tulang, dan roti sambil bersembang-sembang dengan pakcik-pakcik di ruang makan masjid disitu. Makan roti bersama sup tulang memang sedap. Lagi-lagi waktu sup masih lagi panas. Tapi, apabila sup dah sejuk, bibir pun tebal. Maklumlah, lembu kan banyak lemak. 
Hari jumaat, 1 Jun 2011 selepas solat Jumaat, kami bergerak semula ke Shah Alam untuk program seterusnya. Setiap pertemuan pasti ada perpisahan. Kenangan di FELDA Layang-Layang pasti tidak akan kulupakan.  Saat jari-jemariku menaip catatan ini, fikiran jauh melayang terkenang keluarga Haji Ambok yang melayan kami berlima dengan baik.
Zaman bergelar 'student' memang zaman yang penuh keseronokan, pergi kesana-sini, kenalan-kenalan baru, bermasyarakat dan macam-macam lagi. Orang kata, zaman muda zaman mengenal dunia, mencari pengalaman dan meneroka pelbagai perkara baru. Aku harap dapat lagi aku kesana.
Rumah Haji Ambok
(catatan saat terkenang...)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...